Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Γενικές Ερωτήσεις περί Crash του VDj...

Dieses Thema ist veraltet und kann veraltete oder falsche Informationen enthalten.

Επειδή κατά καιρούς υφίστανται νήματα, τα οποία αφορούν σε “καταρρεύσεις” (crashes) του VDj, θέτω κάποιες (εύλογες) ερωτήσεις…


Α. Σε περίπτωση crash, τι πιθανότητες υπάρχουν να ευθύνεται/ευθύνονται:

Α.1. Το hardware, από την στιγμή κατά την οποία καλύπτει συνολικά τις ελάχιστες απαιτήσεις (minimum requirements) του VDj?
- Σημείωση: Ερωτώ, διότι βλέπω πολλούς να αναφέρουν τα χαρακτηριστικά του hardware, ενώ θεωρώ πως δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο (στα σύγχρονα συστήματα)…

Α.2. Οι drivers, από την στιγμή κατά την οποία είναι ενημερωμένοι (updated)?
- Σημείωση: Σε αυτή την περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι στο US Forum κάποιοι αναφέρουν κατά καιρούς διάφορα προβλήματα, αλλά κυρίως σε ότι αφορά στους drivers καρτών γραφικών κατά την χρήση videos…

Α.3. Η έλλειψη firmware update του controller?

A.4. Η database του VDJ?

Α.5. Τα official plug-ins του VDj, όπως skins, κ.α.?

Α.6. Οι διεργασίες που “τρέχουν” στο παρασκήνιο?

Α.7. Οι εφαρμογές που “έτρεξαν” πριν το άνοιγμα του VDj?

A.8. Οι εφαρμογές που “έτρεξαν” παράλληλα με το VDj?

Α.9. Άλλες περιπτώσεις και εάν ναι, ποιες κυρίως (βάσει στατιστικών των reports)?


B. Σε περίπτωση crash, εάν η χρονική στιγμή δεν το επιτρέπει, ποιες είναι οι “καλύτερες” ενέργειες, ώστε να αποφύγουμε (εάν αυτό είναι εφικτό) την επανάληψη του crash?


Γ. Σε περίπτωση crash, εάν η χρονική στιγμή το επιτρέπει, ποιες είναι οι “καλύτερες” ενέργειες, ώστε να επαναλάβουμε (εάν αυτό είναι εφικτό) το crash (για ευνόητους λόγους):

Γ.1. Ολική επανεκκίνηση (π.χ. του laptop) και επανάληψη των πρόσφατων ενεργειών?

Γ.2. Επανεκκίνηση μόνο του VDj και επανάληψη των πρόσφατων ενεργειών?
 

geposted Mon 23 Jul 18 @ 10:39 am
Η τεχνολογία των υπολογιστών έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Όχι όμως και η νοοτροπία των χρηστών!

Σε περίπτωση crash το τι ευθύνεται κανείς δεν μπορεί να το ξέρει όταν αυτό το crash είναι μεμονωμένο, και ειδικά αν δεν μπορεί να αναπαραχθεί κατά βούληση.

Στις ερωτήσεις που θα σου κάνω δεν θα απαντήσω με τον τρόπο που ρωτάς. Κατ' αρχήν είναι άλλο πράγμα οι πιθανότητες να φταίει κάτι κι άλλο πράγμα το τι συνήθως φταίει... (ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι)

Έτσι:
Α) Άλλο πράγμα τα minimum requirements και άλλο πράγμα τα suggested requirements.
B) Οι πιθανότητες να "χαλάσει" το hardware είναι μικρές, αλλά είναι συχνό φαινόμενο. Πέρυσι τον Αύγουστο έβαλα ένα γνωστό Έλληνα DJ να αλλάξει RAM σε υπολογιστή τριών μηνών... Και τα προβλήματα του λύθηκαν! Οπότε ναι, υπάρχουν crashes που οφείλονται σε βλάβη του hardware. Συχνότερος ένοχος είναι τα καλώδια USB είτε φθηνά είτε ακριβά.
Γ) Οι drivers είναι μια περίεργη περίπτωση. Γενικά συνιστούμε πάντα να γίνεται ενημέρωση στους τελευταίους διαθέσιμους drivers. Πολλές φορές προβλήματα ξεκινάνε από κακούς drivers ακόμα κι αν είναι "άσχετοι" με το DJ-ing. Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις που μια ενημέρωση drivers χάλασε κάτι (συνήθως bug όχι crash) και διορθώθηκε λίγο αργότερα με άλλη ενημέρωση. Αλλά γενικά το συχνό update των drivers κάνει περισσότερο καλό παρά κακό!
Δ) Tο firmware πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι ενημερωμένο. Σπάνια θα προκληθεί crash από μη ενημερωμένο firmware. Αλλά το ενημερωμένο firmware ελαχιστοποιεί τα bugs και εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία controller και υπολογιστή.
Ε) Τα skins δεν είναι plug-ins (με την αυστηρή έννοια του όρου) και δεν μπορούν να προκαλέσουν από μόνα τους κάποιο crash. Ένα skin μπορεί να είναι "βαρύ" ή "ελαφρύ" στην CPU και την RAM που καταναλώνει, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα παραπάνω.
ΣΤ) Τα κανονικά Plug-ins (audio/video effects, transitions κτλ) μπορεί να προκαλέσουν crash ανάλογα με το πόσο καλογραμμένα ή κακογραμμένα είναι. Γενικά γίνεται ένας έλεγχος στα plug-ins πριν εγκριθούν για download από τους χρήστες, αλλά μπορεί να ξεφύγει κάτι το οποίο θα "φανεί" αργότερα όταν ένας σημαντικός αριθμός χρηστών αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα plug-in
Z) Οι διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο σπάνια μπορούν να προκαλέσουν crash σε ένα μοντέρνο λειτουργικό σύστημα. Μπορεί να καταναλώνουν πόρους, αλλά μέχρι εκεί.
Η) Αντίστοιχα οι εφαρμογές που τρέχουν πριν ή κατά την διάρκεια που το πρόγραμμα είναι ανοιχτό δεν έχουν σχεδόν καμία επίπτωση (όσον αφορά crashes) στο πρόγραμμα. Απλά καταναλώνουν resources.

Οπότε, τι φταίει για τα crash?
Με βάση τη συχνότητα που εμφανίζονται:
1) Κακοί drivers, και ειδικά για όσους παίζουν video ή κατεβάζουν video από το YouTube για να τα παίξουν σαν audio. Οι drivers της κάρτας γραφικών πρέπει ΠΑΝΤΑ να ενημερώνονται άμεσα!
2) Cable failure. Ακόμα και με "καινούργια" ή ακριβά καλώδια USB, η σύνδεση USB εξακολουθεί να είναι ένας βασικός λόγος crash. Το VirtualDJ μπορεί να μην κρασάρει απαραίτητα όταν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά μπορούν να κρασάρουν οι drivers της κονσόλας και να συμπαρασύρουν το πρόγραμμα
3) Controller Drivers Failure. Το ξεχωρίζω από την πρώτη περίπτωση γιατί εδώ μιλάμε ειδικά για τους drivers της κονσόλας. Κάποιοι drivers δεν είναι και τόσο καλογραμμένοι και μπορεί κάτω από διάφορες συνθήκες όχι απλά να κρασάρουν, αλλά να συμπαρασύρουν και το πρόγραμμα.
4) Hardware Failure. Τόσο από την πλευρά του controller, όσο και από την πλευρά του υπολογιστή. Πέρα από την σύνδεση USB που αναλύσαμε ήδη, συχνά hardware failures έχουμε από μηχανικούς σκληρούς δίσκους, από RAM και από τροφοδοτικά (κυρίως σταθερών υπολογιστών). Σπανιότερα εμφανίζεται και GPU failure. Στο hardware failure συμπεριλαμβάνεται και η ακανόνιστη συμπεριφορά ενός υπολογιστή λόγω υπερθέρμανσης.
5) VirtualDJ Failure. Εδώ μιλάμε για bugs στο πρόγραμμα που προκαλούν crash. Τέτοια bugs συνήθως σχετίζονται με νέα features (εφόσον κάτι ξέφυγε από το beta testing team) είτε με εξωτερικά προς το πρόγραμμα αρχεία. Για παράδειγμα αρχεία jpeg που έχουν κατάληξη png (έχει διορθωθεί εδώ και χρόνια) ή αρχεία video με πολύ μυστήριους codecs κ.α.
6) Plug-ins. Και εδώ μιλάμε για τα audio/video effects & transitions.

Πως αποφεύγουμε την επανάληψη ενός crash όταν το πρόγραμμα κράσαρε ενώ παίζουμε live?
Απλά αποφεύγουμε να κάνουμε οτι κάναμε την ώρα του crash και ειδικά αν αυτό είναι κάτι που το κάνουμε σπάνια, ή περιλαμβάνει ένα αρχείο που το χρησιμοποιούμε πρώτη φορά.
ΔΕΝ μπορούμε εκείνη την ώρα να κάνουμε κάτι άλλο. Αν το crash επαναληφθεί κάνουμε ένα restart τον controller, και αν το crash επαναληφθεί και τρίτη φορά κάνουμε restart τα πάντα (controller, laptop, πρόγραμμα, δίσκους κτλ) Αν το πρόβλημα συνεχίσει, συνεχίζουμε με το backup μας!

Πως επαναλαμβάνουμε ένα crash ?
Προσπαθούμε απλά να επαναλάβουμε τις ίδιες συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν την ώρα του πρώτου crash. Ίδιο hardware, ίδιο "στήσιμο", ίδια καλώδια, ίδιοι δίσκοι, ίδια τα πάντα, και κάνουμε οτι κάναμε κατά το crash.
Αν το crash μπορεί να αναπαραχθεί "κάθε φορά" με συγκεκριμένα βήματα, τότε κατά 75-80% είναι bug του προγράμματος. Αν δεν μπορεί να αναπαραχθεί ή αν αναπαράγεται μόνο μία φορά κάθε 10-20 προσπάθειες τότε κατά 75-80% είναι πρόβλημα του συστήματος (δες τις άλλες πιθανές αιτίες παραπάνω)
Οι ερωτήσεις σου περί επανεκκίνησης είναι μάλλον άσχετες. Σαφώς και το πρόγραμμα έχει κάνει επανεκκίνηση μετά το crash. Σαφώς και εφόσον το πρόγραμμα είναι σε θέση να ξαναπαίξει μουσική έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ controller, drivers και προγράμματος. Η επανεκκίνηση του Η/Υ είναι κάτι που ούτως ή άλλως θα γίνει αργά η γρήγορα και το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να ελευθερωθούν κάποια resources.

Σημείωση:
Όλα τα παραπάνω αφορούν περιπτώσεις που κρασάρει το πρόγραμμα (VirtualDJ) κάνοντας επανεκκίνηση.
Όταν κράσαρει ο υπολογιστής ή το λειτουργικό ή έχουμε BSOD κτλ τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό, αφορά όλο το σύστημα και θα εμφανιστεί και σε άλλες εφαρμογές.
Αν πρόσεξες δεν αναφέρω πουθενά crash λόγω δικτύου ή WiFi (δεν έχουμε τέτοια crash) σε αντίθεση με οτι φοβούνται οι περισσότεροι.
Ενώ η τεχνολογία των υπολογιστών και των λειτουργικών έχει προχωρήσει, πολλοί χρήστες έχουν μείνει στη νοοτροπία των Windows XP (είτε γιατί τα έζησαν, είτε γιατί έτσι τους έμαθαν κάποιοι).

 

geposted Mon 23 Jul 18 @ 12:51 pm


(Alte Themen und Foren werden automatisch geschlossen)