Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ Rca-Xlr - Page: 1
Μου ζήτησαν προχθές να συνδέσω κάποια αυτοενισχυομενα ηχεία δικα τους, για μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση .Επειδή η απόσταση που θα έμπαιναν τα ηχεία από την κονσόλα του dj ηταν παρα πολύ μακριά ,σκέφτηκα να συνδέσω με το καλώδιο της φωτογραφίας τον controller με το πρώτο ηχείο (με την απαραίτητη προέκταση ως το ηχείο αυτό )και από το ηχείο εκεινο να συνδεθεί το επόμενο .όμως κατά τη σύνδεση παρατήρησα ότι έπαιζε μονοφωνικά ολο το συστημα. όταν έβγαζα το ένα από τα δύο βύσματα του controller(Rca) τοτε επαιζε σωστα...τι μπορεί να φταίει?
https://images.app.goo.gl/bUX3adHLsoDvpfDP9
 

geposted Mon 18 Dec 23 @ 9:03 pm
1) Σε κάθε περίπτωση το σύστημα σου ΕΠΑΙΖΕ μονοφωνικά.
Κι αυτό γιατί η είσοδος του ηχείου περιμένει ΜΙΑ γραμμή (είτε left, είτε right).
Και εφόσον από το ένα ηχείο πήγαινες στο άλλο, πάντα είχες την ΜΙΑ γραμμή να ακούγεται.

2) Δεν ξέρω τι αλλαγές είχε ο ήχος βάζοντας και βγάζοντας το δεύτερο RCA αλλά να λες ευχαριστώ που σου δούλεψε έστω κι έτσι.
Και ο λόγος που στο λέω είναι οτι δεν υπάρχει "στανταρ" αντάπτορας από 2 RCA σε XLR.
Σαφώς και ο "αντάπτορας" που έχεις έχει κάποια συνδεσμολογία, αλλά δεν ξέρουμε τι αν δεν την μετρήσουμε. Και το πιθανότερο είναι ο "αντάπτορας" αυτός να είναι ειδικός και να θέλει τον αντίστοιχο αντάπτορα και από την άλλη πλευρά του καλωδίου για να παίξει σωστά.

Τέλος θα το πω για άλλη μία φορά:
Μετατροπή από RCA σε XLR (δηλαδή unbalanced σε balanced) ΔΕΝ κάνουμε με εντάπτορες, ειδικά αν θέλουμε να στείλουμε το σήμα σε μεγάλες αποστάσεις.

Σημείωση: Πολύς κόσμος μπερδεύει τα βύσματα που χρησιμοποιούν διάφορα καλώδια με τον τύπο του καλωδίου και το σήμα που μεταφέρει.
Για να καταλάβεις τι εννοώ:
Κυκλοφορεί στο εμπόριο "αντάπτορας" από 3 ή 4 βύσματα XLR σε βύσμα RJ45 (ethernet)
Αυτός ο αντάπτορας δεν μετατρέπει το σήμα από ήχο σε δίκτυο ;!
Αν δεις κάποιους επαγγελματικούς ενισχυτές που έχουν θύρα ethernet και συνδέσεις ένα καλώδιου δικτύου και τον αντάπτορα αυτό πάνω στο καλώδιο, σαφώς και δεν θα πάρεις ήχο.
Ο αντάπτορας αυτός συνήθως πωλείται μαζί με το ζεύγος του. Έτσι λοιπόν ο αντάπτορας αυτός στην πράξη χρησιμοποιείται για μεταφορα ΨΗΦΙΑΚΟΥ σήματος μέσω καλωδίου Ethernet.
Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά σήματος DMX ή για μεταφορά σήματος AES/DANTE αλλά όχι για μεταφορά αναλογικού ήχου.
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιεί καλώδιο δικτύου, αλλά δεν χρησιμοποιεί ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ δικτύου.
Δηλαδή αν βάλεις 2 καλώδια πάνω σε ένα switch/router και κουμπώσεις τους αντάπτορες στα άλλα άκρη, η συνδεσμολογία ΔΕΝ θα δουλέψει.

Έτσι ακριβώς και με τους αντάπτορες RCA/XLR.
Το οτι ένα "καλώδιο" έχει από την μία πλευρά 2 RCA (που μπορούν να κουμπώσουν στον μίκτη) και από την άλλη ένα XLR (που μπορεί να κουμπώσει στο ηχείο) δεν σημαίνει αυτόματα οτι το καλώδιο αυτό είναι κατάλληλο για την δουλειά που το θέλεις.

Υ.Γ.:
Το πιθανότερο είναι οτι ο αντάπτορας σου έχει αντίθετο ζεύγος και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά UNBALANCED ήχου stereo μέσω καλωδίου XLR.
Αυτό το κάνει χρησιμοποιώντας το PIN 1 του XLR για κοινή γείωση μεταξύ των δύο καναλιών, το PIN 2 για Left (ή Right) και το PIN 3 για Right (ή Left)
Αν ισχύει αυτό τότε τα προβλήματα που θα είχες στον 'ηχο και με τα δύο RCA κουμπωμένα είναι πολλά.
Το ηχείο περιμένει οτι στο PIN 2 ακούει την φάση (ενός καναλιού) και στο PIN 3 ακούει την ίδια φάση αντεστραμμένη κατά 180 μοίρες. Κάνοντας σύγκριση μεταξύ του σήματος μεταξύ του PIN 2 και του PIN 3 το ηχείο σου ακυρώνει ήχους για να "καθαρίσει" το σήμα από παρεμβολές.
Εσύ στέλνοντας στο ηχείο στο PIN 2 το LEFT και στο PIN 3 το right, λάμβανες από το ηχείο ένα παραμορφωμένο ήχο που ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του ηχείου να καθαρίσει το σήμα.
Γι αυτό και όταν έβγαζες το δεύτερο RCA ΝΟΜΙΖΕΣ οτι τα ηχεία παίζανε stereo. Γιατί το σήμα καθάριζε αφού το ηχείο έπαιζε μια "φάση" αυτούσια αντί να την καθαρίζει με το λάθος τρόπο/
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 8:09 am
Για το "2" που γραφεις:
Ισως ηταν λανθασμενος ο ορος μονοφωνικα, αλλα θα σου εξηγησω τι ηθελα να πω. Εχοντας και τα δυο RCA πανω στον Controller αυτο που επαιζε ηταν ενας ηχος, χωρις να ακουγονται ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΣΟ. Οταν εβγαινε το ενα, ειτε δεξι/αριστερο, επαιζε κανονικα το τραγουδι.
Γενικως μπερδευτηκα πολυ για την χρηση του καλωδιου, γιατι η αληθεια ειναι πως το ειχα παρει για την υποτιθεμενη περιπτωση που ηθελα απλα να στειλω ηχο απο Controller η μικτη με ενα καλωδιο..
Συνοψη με μια μονο ερωτηση:
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ Η ΝΑ ΤΟ....ΠΕΤΑΞΩ?😎
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 3:33 pm
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 4:37 pm
Όχι το καλώδιο δεν κάνει για αυτή την δουλειά.
Είναι για άλλη δουλειά και άλλη χρήση.

Επίσης κατάλαβα πολύ καλά τι συνέβαινε στον ήχο. Γιατί το ηχείο ακύρωνε ΟΛΑ τα όργανα που ήταν κοινά στα δύο κανάλια.
Στην πραγματικότητα σου "ακύρωνε" ότι μέσα στο κομμάτι ήταν γραμμένο σε mono (pan ακριβώς στο κέντρο) και σου άφηνε τα υπόλοιπα.

Και έτσι άκουσες και πως δουλεύει το σήμα balanced στην πράξη καθαρίζοντας παρεμβολές.

Μόνο που στην περίπτωση σου είχε κακή εφαρμογή γιατί έστελνες σήμα με λάθος τρόπο.
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 4:57 pm
Οποτε....
Ο controller μου εχει εξοδο Rca( Reloop Beatmix 2).Τον συνδεω στον μικτη μου (Reloop) με Rca. Ο μικτης ομως εχει επισης μονο εξοδο Rca.Πως συνδεω σωστα τα παντα πλεον ωστε να φυγουν στα αυτοενισχυομενα Balanced συνδεσεις?
Μπερδευομαι με τα Dibox γιατι πχ πριν γραψω αυτο το νημα κοιτουσα και ειδα ενα Dibox που εχει 2 εισοδους καρφι και εξοδο ΜΙΑ Xlr. Μπερδευτηκα...
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 8:14 pm
δεν εχει δυο εισοδους ( χωρις να το δω αλλα εχω πολλα) το di box αλλα η μια τρυπα για καρφι ειναι η εισοδος η αλλη διπλα ειναι link εισοδου και η xlr ειναι εξοδος θες δηλαδη δυο τετοια για να κανεις σωστη δουλεια αλλα υπαρχουν και διπλα di box που ειναι πιο βολικα για σενα
επισης ο κοντρολερ σου βγαζει rca ο μικτης το ιδιο οποτε ο μικτης τι υπηρεσια σου προσφερει εκτος του να σου επιβαρυνει το ολο συστημα?
εχεις επιλεξει ενεργα ηχεια ( κακως για μενα αλλα αυτη ειναι μια αλλη ιστορια ) εφ οσον λοιπον εχεις εναργα η συνδεση xlr ειναι μονοδρομος γιατι θα υπαρξει εκδηλωσγ που θα ειχει μακρια τα ηχεια σου και τα rca δεν θα υποστηριζουν την αποσταση ( για να μη μιλησουμε για παρσιτα θωρακισεις κλπ )
για μενα η λυση ειναι παρε ενα διπλο di ασε στην ακρη τον μικτη και παιξε κατ ευθειαν απο τον κοντρολερ σου
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 8:45 pm
Τον συνδεω σε μικτη γιατι συνδεω και αλλα πραγματα επανω, οπως δευτερο λαπτοπ κτλ. Οποτε οι σωστες συνδεσεις πρεπει να ειναι....απο τον κοντρολλερ στον μικτη με Rca.Απο τον μικτη απο Rca σε xlr πανω σε Dibox και απο εκει Xlr στα ηχεια...Σωστα?(Ασχετο, εχω ενα Behringer hum destroyer HD400 ,λεει πως εκτος απο τις παρεμβολες ,βομβους κτλ πως μετατρεπει UNBALANCED σηματα σε BALANCED-κανει δουλεια και αυτο?)
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 9:01 pm
γιατι δεν παιρνεις εναν μικτη της προκοπης?
για να μην βγαζει xlr μαλλον δεν ειναι της προκοπης
τελος επειδη και εγω παιζω με 2 λαπτοπ εχω κοντρολερ που παιρζει δυο λαπτοπ και εχει και εισοδους και για αλλες εξωτερκιες πηγες αλλα και μικροφωνα
pionner denon υπαρχουν κοντρολερ που κανουν αυτη την δουλεια καποια στιγμη θα πρεπει να επενδυσεις και να περεις εναν τετοιον να γλυτωσεις απο ολα αυτα αλλα και να κανεις σωστη δουλεια
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 9:30 pm
Καταρχας....

Οταν καποιος σε ενα Forum ρωταει για βοηθεια ή γνωμη προς βελτιωση σε κατι που κανει, αυτοματα ειναι περιττη η προτροπη να παρει κατι καλυτερο...Σαφως και υπαρχουν καλυτερα πραγματα και κυριως λες να μην το σκεφτηκα πως θα επρεπε να παρω καλυτερο?
ΑΛΛΑ....
Τι παει να πει της προκοπης? Επειδη δεν εχει XLR εξοδο ο μικτης δεν ειναι της προκοπης?
Παω κοντρα σε οποιον θελει να δουμε αν εχουμε διαφορα στον ηχο με δυο 10μετρα καλωδια με τον ιδιο κοντρολλερ με το ιδιο αρχειο ηχου. ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ πιστεψε με.(Σε μεγαλυτερες αποστασεις γνωριζω την διαφορα-για να μην προτρεξει καποιος να απαντησει)
Και στην τελικη....τι παει να πει της προκοπης δεν το καταλαβαινω?
Απο την στιγμη που δεν ξερεις τι χρηση κανω, ποσο ασχολουμαι πλεον με την μουσικη, αν παιζω συνεχως σε εκδηλωσεις, αν οπου παιζω εχουν στημενο ηχο εξ αρχης και αλλα πολλα, πως προτεινεις απλα παρε εναν μικτη της προκοπης?
Τοσα χρονια δεν ειχα ποτε κανενα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ θεμα, απλα διαβαζοντας εδω στο FORUM και παιρνοντας γνωμες, θεωρησα την ερωτηση προς βελτιωση με ενα σχετικα συμφερον κοστος, πιο "σωστη".
Ξαναλεω....φυσικα υπαρχουν καλυτεροι μικτες.Εχω και Allen Heath στο μαγαζι που παιζω κατα διαστηματα αλλα δεν λεει κατι αυτο. Για την χρηση που ποτε δεν ειχα θεμα γιατι να μπω σε μια διαδικασια αγορων που υπερβαινουν κατα πολυ τα αναγκαια?
Και απο τους δικους σας μικτες υπαρχουν πολυ ανωτεροι....Και αμαξι καλυτερο και της προκοπης μπορω να σου πω να παρεις αλλα ειναι υποκειμενικο "η προκοπη".
Εν τελει ευχαριστω για την οποια απαντηση απο ολους...
Για την ωρα παρηγγειλα Di box διπλο 155ευρω μπομπεικο 😎
 

geposted Tue 19 Dec 23 @ 11:11 pm
Ένας οποιοσδήποτε controller, ο οποίος δεν διαθέτει εξωτερική τροφοδοσία ή/και δεν διαθέτει (και) εξόδους XLR, δεν θεωρείται controller για επαγγελματική εφαρμογή – χρήση.

Ένας οποιοσδήποτε "ερασιτεχνικός" controller, υστερεί (από πλευράς πιστότητας και ποιότητας) έναντι ενός οποιουδήποτε "επαγγελματικού" controller.

Ένας οποιοσδήποτε ερασιτεχνικός controller, δεν αναβαθμίζεται ουσιαστικά, εάν συνδεθεί σε ένα (“ποιοτικό”) mixer ή του προσθέσουμε ένα (“ποιοτικό”) DI Box ή μία (“ποιοτική”) εξωτερική κάρτα ήχου. Εάν υπάρχουν εξαιρέσεις, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Από κει και πέρα…

Μεταξύ ενός controller αξίας 500€ και ενός controller αξίας 2.500€, σε ένα “κακό” ηχοσύστημα, όχι, η ακουστική διαφορά δεν θα είναι αντιληπτή. Σε ένα “μέτριο” ηχοσύστημα, όμως, ναι, η ακουστική διαφορά θα είναι αντιληπτή. Πόσο μάλλον σε ένα “καλό” ηχοσύστημα.

Εν κατακλείδι…

Άλλο το: “είτε 500€, είτε 1.500€, είτε 2.500€, το ίδιο είναι” και άλλο το: “δεν δαπανώ 2.500€, για τους δικούς μου προσωπικούς λόγους και πάντα εν γνώσει των όποιων μειονεκτημάτων υφίστανται”. Μην μπερδεύουμε την βούρτσα με την...
 

geposted Wed 20 Dec 23 @ 6:10 pm
icj27331 wrote :
Καταρχας....

Οταν καποιος σε ενα Forum ρωταει για βοηθεια ή γνωμη προς βελτιωση σε κατι που κανει, αυτοματα ειναι περιττη η προτροπη να παρει κατι καλυτερο...Σαφως και υπαρχουν καλυτερα πραγματα και κυριως λες να μην το σκεφτηκα πως θα επρεπε να παρω καλυτερο?
ΑΛΛΑ....
Τι παει να πει της προκοπης? Επειδη δεν εχει XLR εξοδο ο μικτης δεν ειναι της προκοπης?

Παω κοντρα σε οποιον θελει να δουμε αν εχουμε διαφορα στον ηχο με δυο 10μετρα καλωδια με τον ιδιο κοντρολλερ με το ιδιο αρχειο ηχου. ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ πιστεψε με.(Σε μεγαλυτερες αποστασεις γνωριζω την διαφορα-για να μην προτρεξει καποιος να απαντησει)
Και στην τελικη....τι παει να πει της προκοπης δεν το καταλαβαινω?
Απο την στιγμη που δεν ξερεις τι χρηση κανω, ποσο ασχολουμαι πλεον με την μουσικη, αν παιζω συνεχως σε εκδηλωσεις, αν οπου παιζω εχουν στημενο ηχο εξ αρχης και αλλα πολλα, πως προτεινεις απλα παρε εναν μικτη της προκοπης?
Τοσα χρονια δεν ειχα ποτε κανενα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ θεμα, απλα διαβαζοντας εδω στο FORUM και παιρνοντας γνωμες, θεωρησα την ερωτηση προς βελτιωση με ενα σχετικα συμφερον κοστος, πιο "σωστη".
Ξαναλεω....φυσικα υπαρχουν καλυτεροι μικτες.Εχω και Allen Heath στο μαγαζι που παιζω κατα διαστηματα αλλα δεν λεει κατι αυτο. Για την χρηση που ποτε δεν ειχα θεμα γιατι να μπω σε μια διαδικασια αγορων που υπερβαινουν κατα πολυ τα αναγκαια?
Και απο τους δικους σας μικτες υπαρχουν πολυ ανωτεροι....Και αμαξι καλυτερο και της προκοπης μπορω να σου πω να παρεις αλλα ειναι υποκειμενικο "η προκοπη".
Εν τελει ευχαριστω για την οποια απαντηση απο ολους...
Για την ωρα παρηγγειλα Di box διπλο 155ευρω μπομπεικο 😎




υπαρχουν ορισμενες αρχες στα παντα
ο μικτης για να μην βγαζει xlr ειναι ερασιτεχνικος ( να το πω ευγενικα )
και ΔΕΝ κανει για την δουλεια που θες αν θες το ακους αν δεν θες πετα το ( το ιδιο μου κανει )
κατ αρχην το υφος μου ηταν απλα να βοηθησω και εσυ εξεραγης σαν ηφαιστειο
αν θυμωνεις με αυτα που λεω οκ δεν σου ξανααπαντω αλλα αυτο δεν αλλαζει την ουσια
προσπαθουμε να σε βοηθησουμε να βρεις την λυση που θες αλλα και να σε κανουμε καλυτερο
εαν νομιζεις οτι με το μπομπεικο di box εισαι οκ εισαι και παλι λαθος
εξηγησα παραπανω οτι για την δικια μου αποψη πρεπει να εχεις εναν σοβαρο καντρολερ που θα σου λυσει ολα αυτα τα προβληματα
οι κινεζοι λενε ο μεγαλυτερος τυφλος ειναι αυτος που δεν θελει να δει

 

geposted Wed 20 Dec 23 @ 8:26 pm
Εχεις δικιο...Σε ευχαριστω..

Μια ερωτηση που για την ωρα μαλλον θα χρειαστω μιας και θα εχω το Dibox τουλαχιστον μεχρι να καταφερω να ανεβω Level σε Controller:
Διαβασα πως πρεπει να συνδεθει με Xlr στο Mic των ηχειων και οχι στο Line οπως συνηθιζα ως τωρα.. Ισχυει κατι τετοιο η δεν υπαρχει διαφορα?
Ευχαριστω και παλι!

ΥΓ: Σε εναν Controller ανωτερης κατηγοριας που εχει Xlr εξοδους, εισοδους Aux για αλλες πηγες ,ουσιαστικα καταργω την αναγκη χρησης μικτη? Με αυτον και μονο συνδεω οτι θελω πανω οπως τον μικτη?(Με εχετε βαλει στην πριζα να τα ακουμπησω Χριστουγεννιατικα😀)- Συγνωμη για την ερωτηση αν ειναι λιγο μπακαλικη αλλα ημουν παντα της σχολης Sound source-mixer...
 

geposted Wed 20 Dec 23 @ 10:33 pm
πριν ακομα αγορασεις το di box θα επρεπε να ξερεις πως λειτουργει..( δεν σε μαλωνω )
ρευμα δεν μπορεις να δωσεις απο τον μικτη σου επλπιζω να εχει τροφοδοσια γιατι αλλιως εμπλεξες με μπαταριες ( ενα ανχος ακομα πανω στην εκδηλωση)
στο line θα το συνδεσεις αν εχει ενα xlr το ηχειο τοτε η εχει διακοπτη για να γυρναει απο mic σε line η εχει ποτενσιομετρο που ρυθμιζει την ενταση εισοδου ( οποτε το κανει απο mic σε line )
τελος ναι παιρνεις εναν κοντρολερ που παιρνει πανω δυο λαπτοπ και ξεμπερδευεις με ολα αυτα τα θεματα που εχεις παιζεις απο το ενα λαπτοπ στο αλλο η και με τα δυο μαζι κουπωνεις πανω αλλες πηγες ( πικ απ σιντι τηλεφωνο ) και φυσικα εχεις και μιροφωνα
ναι να τα ακουμπησεις για εναν καλο κοντρολερ μας ευχαριστεις αργοτερα
 

geposted Thu 21 Dec 23 @ 6:17 am
icj27331 wrote :
Εχεις δικιο...Σε ευχαριστω..

Μια ερωτηση που για την ωρα μαλλον θα χρειαστω μιας και θα εχω το Dibox τουλαχιστον μεχρι να καταφερω να ανεβω Level σε Controller:
Διαβασα πως πρεπει να συνδεθει με Xlr στο Mic των ηχειων και οχι στο Line οπως συνηθιζα ως τωρα.. Ισχυει κατι τετοιο η δεν υπαρχει διαφορα?
Ευχαριστω και παλι!

.


εξαρτάτε απο το DI ... κάποια παθητικά DI έχουν μέσα απλά ένα μετασχηματιστή και ναι πρέπει να συνδεθούν σε είσοδο μικροφώνου, ... ποιο DI πήρες;
 

geposted Thu 21 Dec 23 @ 9:44 am
Για χρήση DJ-ing εγώ εδώ και 2-3 χρόνια συνιστώ το ART Cleanbox PRO.
Όχι δεν μου το έχει δώσει κάποια εταιρεία.. :P
Αλλά αυτό που μου αρέσει είναι:
1) Έχει λογική τιμή
2) Έχει διπλές εισόδους/εξόδους (stereo)
3) Δουλεύει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Δηλαδή μετατρέπει το unbalanced (RCA) σε balanced (XLR) αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μετατροπή Balanced (XLR) σε Unbalanced (RCA)
Η δεύτερη μετατροπή (XLR σε RCA) μου έχει φανεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα έχω λάβει έξοδο από μικροφωνική MIDAS σε XLR, την έχω μετατρέψει σε RCA με το Cleanbox και την έχω κουμπώσει στον μίκτη/controller για να κάνω εγγραφή του πλήρους προγράμματος (DJ+Band)
4) Έχει ρυθμιστικά "gain" για να προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε ηχοσύστημα.
5) Η έξοδος του είναι Line
6) Έχει τροφοδοτικό και δεν μπλέκεις με Phantom power ή μπαταρίες.

Edit:
Όλοι οι controllers που χρησιμοποιώ έχουν έξοδο XLR.
Παρόλα αυτά το Cleanbox PRO το έχω μόνιμα στη βαλίτσα με τα βύσματα και τα καλώδια, ακριβώς για την περίπτωση που μπορεί να χρειαστεί να κάνω μετατροπή Balanced σε Unbalanced (XLR => RCA)
 

geposted Thu 21 Dec 23 @ 10:30 am
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
kokkinoskoufitsos wrote :

ο μικτης για να μην βγαζει xlr ειναι ερασιτεχνικος ( να το πω ευγενικα )
αυτο δεν ισχυει σε καμμια περιπτωση!! να σου θυμισω οτι η μοδα των αυτοενισχυομενων ειναι τα τελευταια 15~20 χρονια... δλδ πριν το 2000 οι μικτες ολοι ηταν ερασιτεχνικοι?

 

geposted Thu 21 Dec 23 @ 12:25 pm
Ας μην τα μπερδεύουμε παραπάνω απ' όσο χρειάζεται.
Οι μίκτες πριν το 2000 σπάνια είχαν έξοδο XLR αλλά και οι επαγγελματικοί ενισχυτές χρειαζόντουσαν (τότε) χωριστή προενίσχυση. Συνήθως αυτό το ρόλο τον αναλάμβανε κάποιο EQ ή αν το σύστημα ήταν τόσο High Class για την εποχή του, κάποιο Crossover.

Επίσης οι συνδέσεις Balanced δεν είναι μόνο για αυτοενισχυόμενα ηχεία. ΌΛΟΙ οι τελικοί επαγγελματικοί ενισχυτές έχουν είσοδο Balanced. Σπάνια θα δεις και κανένα μικρό επαγγελματικό μοντέλο με είσοδο RCA (unbalanced) ταυτόχρονα με τις συνδέσεις XLR.
Παραδείγματος χάρη η σειρά XLS της Crown έχει και RCA και XLR.
Αλλά όλα τα μεγαλύτερα μοντέλα (της Crown) έχουν μόνο XLR.


Υ.Γ.:
Για να ευθυμήσουμε και λίγο, έχω δει ηχεία και ενισχυτές (φτιαγμένα κάπου εκεί κοντά στα μέσα των 90's) να χρησιμοποιούν βύσμα XLR για να συνδεθούν μεταξύ τους.
Δηλαδή αντί για "μπόρνες" ή "μπανάνες" είχαν βύσμα XLR.
Από τα τέλη των 90's και μετά ευτυχώς καθιερώθηκε το Speakon και ησυχάσαμε!

Α, ναι.. Και τα δύο βύσματα (XLR και Speakon) είναι πατέντες της ίδιας εταιρείας (Neutrik)

Γι αυτό λοιπόν παιδάκια, αν δείτε κανένα "αρχαίο" ηχείο με είσοδο XLR μην νομίσετε οτι είναι αυτοενισχυόμενο και ψάχνετε 2 ώρες να βρείτε που μπαίνει το ρεύμα.. Παθητικό ηχείο θα είναι! :)
 

geposted Thu 21 Dec 23 @ 12:45 pm
The Party Engineer wrote :
icj27331 wrote :
Εχεις δικιο...Σε ευχαριστω..

Μια ερωτηση που για την ωρα μαλλον θα χρειαστω μιας και θα εχω το Dibox τουλαχιστον μεχρι να καταφερω να ανεβω Level σε Controller:
Διαβασα πως πρεπει να συνδεθει με Xlr στο Mic των ηχειων και οχι στο Line οπως συνηθιζα ως τωρα.. Ισχυει κατι τετοιο η δεν υπαρχει διαφορα?
Ευχαριστω και παλι!

.


εξαρτάτε απο το DI ... κάποια παθητικά DI έχουν μέσα απλά ένα μετασχηματιστή και ναι πρέπει να συνδεθούν σε είσοδο μικροφώνου, ... ποιο DI πήρες;

Ακυρωσα αυτο που κοιταζα γιατι βρηκα αυτο το παθητικο με λογικοτερη(?) τιμη:
Synq - SDI-1

Παντως η λογικη ειναι πως φευγουν απο αυτο με Xlr στα ενεργα ηχεια, σωστα? Στην πραξη βεβαια θα δω αν πρεπει να μπει σε Line η σε mic πανω στο ηχειο...

 

geposted Thu 21 Dec 23 @ 6:18 pm
icj27331 wrote :
The Party Engineer wrote :
icj27331 wrote :
Εχεις δικιο...Σε ευχαριστω..

Μια ερωτηση που για την ωρα μαλλον θα χρειαστω μιας και θα εχω το Dibox τουλαχιστον μεχρι να καταφερω να ανεβω Level σε Controller:
Διαβασα πως πρεπει να συνδεθει με Xlr στο Mic των ηχειων και οχι στο Line οπως συνηθιζα ως τωρα.. Ισχυει κατι τετοιο η δεν υπαρχει διαφορα?
Ευχαριστω και παλι!

.


εξαρτάτε απο το DI ... κάποια παθητικά DI έχουν μέσα απλά ένα μετασχηματιστή και ναι πρέπει να συνδεθούν σε είσοδο μικροφώνου, ... ποιο DI πήρες;

Ακυρωσα αυτο που κοιταζα γιατι βρηκα αυτο το παθητικο με λογικοτερη(?) τιμη:
Synq - SDI-1

Παντως η λογικη ειναι πως φευγουν απο αυτο με Xlr στα ενεργα ηχεια, σωστα? Στην πραξη βεβαια θα δω αν πρεπει να μπει σε Line η σε mic πανω στο ηχειο...



το συγκεκριμένο είναι παθητικό και θα πρέπει να μπει σε mic input ... αλλά δεν έχουν ολα τα ενεργά ηχεία mic input .... θα σου πρότεινα να δώσεις 20-30 ευρό ακόμα και να πάρεις το ART Cleanbox PRO που λέει ο PhantomDeejay ποιο πάνω ... είναι πολύ καλύτερο από αυτό που έχεις σκοπό να πάρεις, θα έχεις σίγουρα καλύτερο ήχο, και θα κάνεις δουλειά και αύριο μεθαύριο που θα σου τύχουν ηχεία χωρίς mic in ...
 

geposted Fri 22 Dec 23 @ 10:42 am
74%